Se dall'oggi al domani liberassi 1.5 miliardi di mucche sono d'accordo con te che farebbero più danni che a stare chiuse negli allevamenti intesivi. Ma tutti questi animali sono comunque già nutriti con risorse distolte dall'alimentazione umana e l'unico motivo per cui sono così tante é che gli uomini vogliono mangiare tanta carne. E' scomodo a dirsi ma la maggior parte della carne che si mangia (la quasi totalità di quella offerta nei supermercati) viene proprio da quel tipo di produzione.
Che poi capitino problemi di sovrappopolamento e siano necessari abbattimenti programmati è dato di fatto, infatti non ho mai condannato apertamente la caccia. Cioè se uno va a farsi una passeggiata in un bosco, magari con la propria famiglia, non vuole proprio incontrare un lupo o un orso, ma non vuole nemmeno che 300mila cerbiatti devastino tutto il bosco, perciò qualche compromesso ci vuole per forza, ma questo non centra niente con l'allevamento e la catena industriale per la produzione di carne.
Il discorso di salute è delicato appunto perché si trovano studi contrapposti anche se quelli recenti tendono sempre più a condannare l'assunzione di derivati animali. Insomma è noto che un consumo abbondante di carne è deleterio, ma è difficile stabilire se un consumo moderato è semplicemente tollerato dall'organismo o se possa apportare qualche tipo di beneficio. L'esperienza in questo campo dice solamente che è possibile correre maratone e vincere ori olimpici con una dieta vegan, così come è possibile passare i 100 anni con una dieta onnivora. Di solito preferisco argomentare il problema ecologico che è molto più evidente e oggettivo, ma se vuoi informarti un po'
"The China Study" è un buon punto di partenza.
Per inciso, riporto un estratto del report della FAO (datato 2006) sull'impatto ambientale dell'allevamento:
Citazione:
The livestock sector is by far the single largest anthropogenic user of land. Grazing occupies 26 percent of the Earth's terrestrial surface, while feed crop production requires about a third of all arable land. Expansion of grazing land for livestock is a key factor in deforestation, especially in Latin America: some 70 percent of previously forested land in the Amazon is used as pasture, and feed crops cover a large part of the reminder. About 70 percent of all grazing land in dry areas is considered degraded, mostly because of overgrazing, compaction and erosion attributable to livestock activity.
At the same time, the livestock sector has assumed an often unrecognized role in global warming. Using a methodology that considered the entire commodity chain (see box below), FAO estimated that livestock are responsible for 18 percent of greenhouse gas emissions, a bigger share than that of transport. It accounts for nine percent of anthropogenic carbon dioxide emissions, most of it due to expansion of pastures and arable land for feed crops. It generates even bigger shares of emissions of other gases with greater potential to warm the atmosphere: as much as 37 percent of anthropogenic methane, mostly from enteric fermentation by ruminants, and 65 percent of anthropogenic nitrous oxide, mostly from manure.
Livestock production also impacts heavily the world's water supply, accounting for more than 8 percent of global human water use, mainly for the irrigation of feed crops. Evidence suggests it is the largest sectoral source of water pollutants, principally animal wastes, antibiotics, hormones, chemicals from tanneries, fertilizers and pesticides used for feed crops, and sediments from eroded pastures. While global figures are unavailable, it is estimated that in the USA livestock and feed crop agriculture are responsible for 37 percent of pesticide use, 50 percent of antibiotic use, and a third of the nitrogen and phosphorus loads in freshwater resources. The sector also generates almost two-thirds of anthropogenic ammonia, which contributes significantly to acid rain and acidification of ecosystems.
The sheer quantity of animals being raised for human consumption also poses a threat of the Earth's biodiversity. Livestock account for about 20 percent of the total terrestrial animal biomass, and the land area they now occupy was once habitat for wildlife. In 306 of the 825 terrestrial eco-regions identified by the Worldwide Fund for Nature, livestock are identified as "a current threat", while 23 of Conservation International's 35 "global hotspots for biodiversity" - characterized by serious levels of habitat loss - are affected by livestock production.